CENTRUL CULTURAL NĂPRADEA

Un spațiu creativ la sat

Proiecte: Centrul Cultural Năpradea, 2022, 2021, 2020


Broșura online a proiectului

În această broșură am inclus intențiile Asociației noastre de a recupera și refuncționaliza gospodăria Pop Ștefan din localitatea Năpradea, Sălaj. Link online

Cuprinsul broșurii

Prezentarea proiectului

  • Scopul, motivaţia şi oportunitatea realizării proiectului

  • Obiectivele proiectului

  • Justificarea proiectului ca aport pentru cultura de arhitectură și popularizarea ei

  • Adresabilitate, grupuri țintă, beneficiari și impactul preconizat

  • Produsele culturale ale proiectului (imediate și viitoare)

  • Potențialul de continuare a proiectului după încetarea perioadei de finanțare

Contract de comodat între proprietar și Asociația Culturală Continuum

Lucrări, necesar de materiale și manoperă pentru refacerea casei

Planul arhitectural al proiectului (proiectare 3D)

Calendarul activităților preconizate să se desfășoare la Centrul Cultural Năpradea, începând cu anul 2024

Certificatul de înregistrare fiscală al Asociației Culturale Continuum

Imagini din timpul șantierului (2020, 2021)

Imagini de arhivă a gospodăriei Pop Ștefan


Despre proiectul Centrul Cultural Năpradea

Scop

Scopul principal al acestui proiect este acela de salvare prin conservare și restaurare a unei gospodării din Năpradea, județul Sălaj și refuncționalizarea ei în Centrul Cultural Năpradea (numit în continuare, prescurtat, CCN).

O componentă importantă a acestui proiect se referă la organizarea în cadrul șantierului a tuturor activităților necesare care să implice folosirea de tehnci și materiale locale specifice (lemn, pământ, piatră, nisip, var), la care să participe, pe lângă echipa proiectului, meșteri constructori cu experiență în acest domeniu, arhitecți și voluntari.

Obiective

Pentru atingerea scopului de mai sus, unul dintre obiectivele proiectului se refreră la organizarea unei Școli de vară, finanțate din timbrul de arhitectură, care să se desfășoare pe o perioadă de zece zile, în cadrul șantierului în curs. Aici se vor realiza lucrări de conservare și restaurare a ansamblului gospodăriei precum și ateliere dedicate studenților, pentru exemplificarea și practicarea tehnicilor tradiționale folosite în construcțiile de la sat (de la începutul de secolului XX, perioada în care a fost construită casa), sub îndrumarea meșterului constructor Petru Tiran din Brebi, Maramureș și restauratorului Dan Marchiș de la Muzeul Etnografic al Maramureșului. La aceste activități vor fi invitați să asiste și/sau să participe (ca voluntari) localnici sau familii care intenționează să se mute în Năpradea sau în alte sate din zonă. Considerăm că în urma acestor activități, membrii comunității locale vor fi motivați să urmeze exemplul oferit de acest proiect, acela de a nu demola sau mutila casele vechi, ci să conștientizeze faptul că aceste case sunt refolosibile, valoroase și merită păstrate ca artefacte identitare.

După finalizarea acestui proiect, dorim ca aici să dezvoltăm, pe de o parte, un centru educativ pentru cunoașterea tradițiilor și practicarea meșteșugurilor locale, iar, pe de alta, un centru de activități creative, bazat pe reinterpretarea valorilor locale, la care să participe elevi din localitatea Napradea, de la școli din comună și din orașul Jibou. Pentru realizarea acestor programe culturale de tip „Ateliere de meșteșuguri și creație”, vom atrage finanțări de la organizațiile locale și județene competente în acest domeniu, cum ar fi: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Primăria orașului Jibou și Năpradea. De asemenea, vom încheia parteneriate de colaborare cu Școala Generală din Năpradea, cu școli și licee din Jibou și cu Palatul Copiilor din același oraș.

Mărturiile recuperate din interiorul și podul casei (lădoiul, masa, lampa, stelaja, paturile, dulapul, lada de zestre, fierul de călcat), împreună cu alte obiecte vechi (țoluri, draperii, ștergare, vestimentație) vor constitui inventarul camerei din față, care se va transforma într-un mic muzeu viu, în care vor fi organizate ateliere de țesut la război și șezători.

După refacerea și refuncționalizarea șurii avem ca obiectiv organizarea de rezidențe de creație, evenimente culturale și expoziții. Aceste programe culturale se vor desfășura pe baza unor proiecte personale de autor, curator sau operator cultural. Selecția se va face de către un bord al Centrului Cultural Năpraea - CCN având ca repere criterii de eligibilitate clar definite.

Vom organiza prezentări, dezbateri și expoziții de fotografie și artă în cadrul unor evenimente culturale, cum ar fi Simpozionul „Arta în Grădină” de la Jibou, prin care să se diseminăm rezultatele acestui proiect și importanța unei astfel de reușite în comunitatea locală.

Un alt obiectiv care privește direct comunitatea arhitecților va fi găzduirea anuală de către viitorul centru cultural a unor reuniuni ale grupului Rural din OAR, pentru dezbaterea unor teme specifice cum ar fi: folosirea arhitecturii ca pârghie în dezvoltarea economică a mediului rural, conștientizarea nevoii de protejare și promovare a nucleelor rurale cu arhitectură valoroasă. În urma acestor lucrări se vor edita pliante și broșuri instructive, prezentate la sediul Primăriei din Năpradea și prin partenerii media cooptați de către Asociația Continuum.

Justificare ca aport pentru cultura de arhitectură și popularizarea ei

Eforturile preconizate pentru refacerea acestei gospodării și refuncționalizarea ei sunt motivate și justificate de dorința de a contribui la păstrarea in situ a unei case. Aceasta, prin vechimea și identitatea ei arhitecturală, poate constitui un reper pentru specificul local al zonei etnografice Țara Chioarului. Fără astfel de salvgardări, de modele vii, acest specific s-ar pierde.

Prin demersurile noastre contribuim la oferirea unor modele de bune practici care sunt rare în Sălaj, în restaurarea/refuncționalizarea caselor vechi, pentru comunitatea locală sau pentru orășenii care se mută în gospodării cu case, vechi sau noi, la țară. Pe de altă parte, prin acțiunile care se vor realiza aici în viitor, urmărim ocrotirea zestrei arhitecturale rurale dar și reactivarea unor activități care se practicau în perimetrul gospodăriei țărănești, în scop didactic și educativ, în parteneriat cu unitățile școlare din localitate și din orașul Jibou.


Grupuri țintă, beneficiari pe care proiectul îi vizează în mod specific și impactul asupra lor

Primii beneficiari ai proiectului vor fi studenții participanți la Școala de vară, care vor învăța, experimenta și folosi efectiv tehnicile și materialele tradiționale locale, în cadrul atelierelor care se vor organiza aici.

Apreciem faptul că proiectul nostru va avea un impact semnificativ asupra comunității locale, săteni, familii care și-au achiziționat case la țară sau intenționează să construiască. Aceștia vor beneficia de un model de bune practici care va putea fi preluat și adaptat nevoilor specifice.

De asemenea ne vom afilia grupului FB „Mutat la tară” care are un impact semnificativ asupra comunității din ce in ce mai numeroase a persoanelor care doresc să se mute la sat. Nu în ultimul rând, site-ul și pagina FB a Asociației vor oferi informații actualizate despre stadiul proiectului.

Vizăm, de asemena, și un alt public, mai larg, cel care apreciază cultura și arta, și se informează din mediile on line. Avem un parteneriat cu platforma online modernism.ro care are peste 5000 de vizualizari zilnice.

Descriere narativă a proiectului

Având în vedere faptul că au rămas foarte puține case vechi în mediul rural din județul Sălaj, ca de altfel în toată țara (iar dintre acestea, majoritatea sunt în faze diferite de degradare), am hotărât să adoptăm gospodăria Pop Ștefan din comuna Năpradea, județul Sălaj, care să devină pentru noi un centru de interes în vederea restaurării și refuncționalizării ei. Ne propunem să transformăm acest ansamblu gospodăresc (format din casă, șură și hambar) într-un centru cultural în cadrul căruia să inițiem și să organizăm activități practice, de învățare și exersare a meșteșugurilor locale, coordonate de specialiști (profesori, artiști) și meșteri populari, dedicate elevilor din comunitarea locală și de la alte școli din comuna Năpradea. Pentru că în urma intervențiilor care vizează refuncționalizarea interioarelor vor rezulta și spații organizate modular, multifuncționale (transformarea șurii), aici se vor putea desfășura și rezidențe artistice de vară sau tabere de elevi.

Realizarea centrului preconizat implică o eșalonare a activităților de șantier pentru restaurararea și refuncționalizarea ansamblului gospodăriei, pe parcursul a trei ani. În cadrul șantierului din acest an, pe lânga meșterii, specialiștii și arhitecții participanți, vom implica și studenți arhitecți care, în cadrul Școlii de vară vor participa la etapele adecvate interesului lor profesional din cadrul șantierului, pe baza unui plan zilnic de activități, care va implica învățarea, practicarea și experimentarea tehnicilor specifice construirii rurale, prin folosirea lemnului, lutului și pietrei. Studenții vor realiza documentări fotografice (urmărind tipologia caselor vechi din zonă și elementele specifice casei Pop, subiectul șantierului), vor realiza relevee ale casei și șurii și vor propune refuncționalizări ale spațiilor.

CCN-ul, în afară de vectorul destinat activităților educaționale și de creație, își propune să fie și un păstrător și monitor al specificului și identității arhitecturale locale (prin păstrarea și restaurarea tuturor elementelor identitare ale gospodăriei), dar și un muzeu viu (organizat în camera din față cu obiecte, țesături și mobilier de la fața locului), care să permită experimentarea unei locuiri așa cum a fost ea la începutul secolului XX, cu acel minim confort și inventar de obiecte, atât de diferit de standardele contemporane. Considerăm că numai printr-o astfel de experiență comparativă putem evalua realist cine suntem, de unde am pornit și, eventual, încotro (să) ne îndreptăm.

Plan de lucrări și activități în cadrul șantierului

Preșantier

Studii de fundamentare

Proiectare, avizare, autorizare

Proiect pentru organizarea execuției

Planuri SSM

Contractare asistență tehnică

Strângere de fonduri


Asigurarea fondurilor pe etape

Se vor asigura fonduri pentru începerea lucrărilor


Achiziții materialele

La acest capitol se includ achizițiile și materialele necesare

Lucrări pe șantier
Contractare pe etape lucrări
Lucrări pentru decolmatarea fântânii
Punerea în siguranță a casei și adăpostirea mobilierului din interior
Desfacere învelitoare temporară
Desfacere parțială șarpantă
Susțineri la timpan
Acoperire cu membrane
Indreptarea casei de lemn
Inlocuire elemente deteriorate
Susțineri perimetrale planșeu parter
Refacere fundații
Subfundări cu saltele de gabion
Drenări
Trasee de instalații
Consolidari planșeu peste subsol

Produs cultural

Achiziție domeniu hosting și temă

Crearea/dezvoltare website

Organizarea execuției conform plan SSM

Prezentare șantier, condiții specifice de lucru și instructaj

Refacere stratigrafie sub învelitoare

Atelier lemn. Demontare, sortare, depozitare, înlocuire elemente distruse la punerea in siguranta, reasamblare, refacere învelitoare.


Refacere Învelitoare

Refaceri parțiale pereți de lemn

Atelier lemn (coordonator restaurator lemn)

Stratigrafii la pereții de lemn cu umplutură de pământ

Decapare pereți până la structura de lemn, pe interior și pe exterior.

Refacere pod de scânduri peste pivniță


Realizarea de relevee la lemn

Elemente de soclu, elemente de pereți, elemente de planșeu, elemente de acoperis, alte elemente de lemn

Refacere cuptor de pâine


Stratigrafii noi peste planșeu pivniță


Protejarea lucrărilor realizate până la acel moment


Activități desfășurate pe șantier: 2022

CONTINUAREA PROTEJĂRII SECȚIUNILOR COMPROMISE


În anul 2022, Asociația noastră a conceput și a prezentat un proiect pentru salvarea gospodăriei de la Năpradea pentru competiția de proiecte organizată de Ordinul Arhitecților din România. Proiectul nostru a fost apreciat, dar, spre dezavantajul nostru, proiectul s-a clasat al doilea sub linia de finanțare.

Din acest motiv, neavând fonduri financiare a trebuit să ne limităm la protejarea secțiunilor compromise din gospodărie. Pareta dinspre răsărit a acoperișului șurii era foarte afectată. O parte a structurii a fost compromisă. din acest motiv, am fost nevoiți să renunțăm la toate țiglele acestei secțiuni, să refacem structura de lemn a acoperișului și să acoperim această suprafață cu prelată.


Participanți: Florin Gherasim, Gil Turculeț și Radu Șerban

Imagini din timpul șantierului, 2022

Activități desfășurate pe șantier: 2021

CASA DE LA SAT, TOPOS MAGIC


De fiecare dată, pe traseele de documentare din jurul Jiboului vedem case părăsite, gospodării în paragină, sate cu oameni vârstnici. O nostalgie ne cuprinde și ne face să ne gândim la vremurile trecute, din urmă cu 50 de ani, atunci când satele erau pline de dinamism și comuniunea cu natura era ceva firesc.

În afară de inițiative locale, private sau în parteneriat cu instituții de cultură, nu există programe guvernamentale care să salveze și să reactiveze astfel de locuri. În cadrul Simpozionului, ne-am propus ca în afara activităților de creație, ca o modalitate complementară de a dialoga cu natura și cu istoria, având ca reper sistemul de clacă, o modalitate frecvent întâlnită în satul de odinioară, aceea de întrajutorare prin muncă, să ne punem în valoare și alte deprinderi și priceperi în afara celor care țin strict de actul artistic.


În anul 2020 împreună cu trei colegi am început lucrări de salvare și conservare a gospodăriei Pop Ștefan din Năpradea. S-au degajat materiale degradate din șură și s-au făcut reparații de urgență la podul și acoperișul grajdului. În septembrie 2021 am început șantierul cu degajarea materialelor de prisos din podul casei. S-a lucrat atent, minuțios, cu grija și atenția unor arheologi pentru dibuirea și salvarea artefactelor uitate sub colbul așternut în răstimpul zecilor de ani. Pentru ușurarea sarcinii care apasă pe pereți șubrezi, s-au luat toate țiglele de pe casă. Au fost sortate bucată cu bucată și depozitate cu grijă, pentru a fi repuse la loc, când va fi sorocul. S-au făcut intervenții, reparații de urgență la șarpanta de lemn a acoperișului. Apoi s-a trecut la învelirea acoperișului casei și a peretelui din spate cu o prelată impermeabilă, bine ancorată, menită să apere de ploi, vânturi, zăpadă. Pentru că timpul efectiv de muncă a fost unul redus, în jur de 15 ore în decurs de 3 zile, ne-am propus ca în anul viitor să continuăm efortul nostru de a salva această casă din Năpradea pentru ca la final, aici, să existe o alternativă de a trăi, lucra și crea.

O vizită recentă la Năpradea arată că lucrurile s-au făcut cu temei, prelata a protejat bine casa, conservarea ei temporară fiind bine făcută.

Urmează alți ani, alte etape. Vom reuși, vom învinge?! Cu credință, cu speranță, cu siguranță, da!


Participanți: Florin Gherasim, Alexandru Picovici și Radu Șerban

Imagini din timpul șantierului, 2021

Activități desfășurate pe șantier: 2020

0,1%. UN ÎNCEPUT


Atunci când ne deplasăm prin satele țării, realizăm că aproape nimic din ceea ce a fost odinioară nu se mai păstrează. În primul rând, populația de la sate este îmbătrânită. Cei care s-au mutat la țară au renunțat la stilul de viață consacrat aici, luând ca model și standard viața de la oraș. Chiar dacă există ghiduri de construire la sat care indică, fără echivoc, modul în care este bine să se construiască, păstrând anumite caracteristici specifice zonei, goana după prostul gust este vizibilă aproape oriunde te-ai uita. În afară de aceste aspecte, copiii de la sat nu mai cunosc aproape nimic din ceea ce făceau bunicii lor înainte, cu atât mai puțin cei de la oraș.

De mult și de multe ori m-am întrebat ce s-ar putea face pentru a recupera, proteja și refolosi gospodării vechi. Având în vedere faptul că au rămas foarte puține astfel de case cu anexe în mediul rural (iar dintre acestea, majoritatea se află în diferite faze de degradare), împreună cu alți doi prieteni (deschiși și dedicați recuperării valorilor sătești), am hotărât să începem demersurile pentru adoptarea gospodăriei lui Pop Ștefan din comuna Năpradea, județul Sălaj, care, în timp, să devină un centru de interes în vederea refacerii și refuncționalizării ei, cu scopul dezvoltării ulterioare a unor activități practice și de învățare, coordonate de specialiști și meșteri populari, dedicate elevilor din comunitatea locală și de la alte școli.


Prin această întreprindere dorim, în primul rând, să facem o reverență către cei care au trăit înaintea noastră, bunicilor noștri, să apreciem efortul lor de adaptare la vremurile în care au trăit (situația grea de la începutul secolului XX, cu războaie, foamete, boli) și să încercăm să refolosim ceea ce au făcut ei.

Într-un gest recuperator, cu răbdare și pasiune, dorim să inițiem un program cultural prin care ne propunem ca, la o scară mică, să revalorizăm trecutul, modul de viață care a aparținut unei zone distincte, cu obiceiurile și îndeletnicirile de odinioară. Ne propunem, de asemenea, să formăm un potențial centru comunitar de acces la informație și cultură, dar și să asigurăm învățarea și practicarea organizată a unor activități meșteșugărești care au fost în mare parte abandonate (lucrul cu cânepa, coaserea și țeserea la război, olăritul).

Desigur, este vorba despre un proiect amplu, care va fi gestionat de Asociația Culturală Continuum. Până când se vor găsi fondurile necesare demarării proiectului, am hotărât ca împreună cu câțiva dintre colegii artiști participanți la Tabăra de Creație de la Jibou, în sistem de clacă cu resurse proprii, să inițiem o nouă activitate conexă în cadrul Simpozionului, care să se refere la acțiuni de întreținere și consolidare a unor elemente arhitecturale din gospodăria lui Pop Ștefan. Activitatea de creație de la Grădină a fost suplinită cu activități de dulgherie care au vizat refacerea părții de vest a acoperișului șurii. Astfel, s-a dezvelit o parte din acoperiș și s-au recuperat toate țiglele care nu prezentau fisuri, s-a reconstruit scheletul din lemn pentru partea laterală care susține acoperișul, s-au înlocuit leațurile putrede din structura acoperișului și, în final, s-au reașezat țiglele. În urma acțiunii noastre, am reușit să protejăm grajdul de ploaia și zăpada care influențau starea construcției.

La această acțiune au participat: sculptorul Dorel David Morar, pictorul Lucian Țintariu, antropologul Florin Gherasim și subsemnatul, Radu Șerban. Poate că am reușit să realizăm circa 0,1% din totalul lucrărilor care trebuie realizate aici, dar satisfacția noastră a fost deosebită, în primul rând pentru că s-a început lucrul, iar apoi, desigur, pentru reușita a ceea ce am întreprins.


Participanți: Florin Gherasim, Radu Șerban, și Marin Pop

Imagini din timpul șantierului, 2020